Dijle en Zenne

Na mijn vele fietstochten in het kader van "Fiets rond uw kot" heb ik een korte pauze ingelast, deels geholpen door het iets mindere weer.

De beentjes kriebelden echter opnieuw en dus besloot ik om een nieuw project op te zetten; de Dijle afrijden van monding tot bron.

De Dijle

De Dijle ontspringt in Houtain-le-Val (Waals-Brabant) en slingert zich vervolgens over een lengte van 86 km tot in Rumst (Antwerpen).

Normaal gezien rij je van bron tot monding maar praktisch kwam het beter uit om dit in omgekeerde richting te doen en dit verdeeld over twee ritten.

De Zenne

Via Vlaanderen Fietsland stippelde ik de route uit; eerst van Vilvoorde langs de Zenne tot in Heffen en dan iets verder tot Rumst.

Eppegem en Zemst brachten me in het ondertussen gekende Hombeek.

Het was bijna continu rechtdoor met de Zenne aan mijn rechterkant.

En plots was daar het Zennegat.

Het Zennegat

Aan het Zennegat in Battel komen meerdere rivieren samen: de Zenne en het kanaal Leuven-Dijle stromen er in de Dijle.

Blijkbaar wordt het stukje Dijle tussen het Zennegat en de monding in de Rupel in de volksmond de Koestaart genoemd...

Aan knooppunt 52 was het een drukte van jewelste. De blauwe fietsbruggen brengen blijkbaar heel wat fietsers vanuit Rumst naar deze kant.

Het was hier even zoeken omdat ik naar... knooppunt 52 moest en dit niet zag staan. Gelukkig is er dan de app en jawel, iets verder zag ik aan een splitsing knooppunt 52 en kon een korte video maken over het samenvloeien van de Dijle en Nete in de Rupel.

Op weg naar Mechelen

Na een kort stuk terug te hebben gereden, kwam ik opnieuw aan het Zennegat. Ik stak hier de Zenne en het kanaal Leuven-Dijle over en had vervolgens de Dijle aan mijn linkerzijde.

Het ging nu slingerend tot in Mechelen maar net voor ik de stad binnen reed, zorgde een verdraaid bordje er voor dat ik wat verkeerd reed. Niet te ver en dus ergerde ik me niet al te fel.

De doortocht door Mechelen met o.a. de Grote Markt was leuker dan vorige keer en ik moest me inhouden om geen terrasje te doen...

En slingeren maar

Na de Kruidtuin reed ik langs mijn ex-school, Lessius. Toen ik er avondonderwijs internationale onderzoeksjournalistiek volgde, lag er een parking voor de deur. Nu hebben ze hier de Dijle opnieuw open gemaakt met een zeer groot "terras."

Iets verder kwam de Afleidingsdijle piepen. Deze werd in 1904 gegraven om het overtollige rivierwater rond Mechelen te leiden.

Ik reed nu het stuk waarover ik een tijdje nog berichtte; slingerend over een goed berijdbare asweg tot in Werchter.

Stop in Werchter

Op het Werchterplein heb je enkele cafés zoals Oud Werchter en 't Deurp en je komt hier steevast groepen fietsers tegen.

Na een korte aarzeling besloot ik om toch even een koffie te drinken en mijn tweede rijsttaartje op te eten; ik zal nl. aan een kleine 60 km.

Iets later zat ik al terug op de fiets om de samenvloeiing van de Demer en de Zenne te aanschouwen.

Op naar Leuven

Ik verloor nu even het zicht op de Dijle die niet al te ver uit de buurt lag maar het was eigenlijk pas opnieuw in Wilsele dat ik er knal naast reed.

Ik had nu twee opties; ofwel reed ik via het kanaal Leuven-Dijle tot in Leuven ofwel reed ik via het provinciaal domein in Kessel-Lo tot in Leuven. Omdat ik al genoeg water gezien had en ook wat nieuwe knooppunten wou ontdekken, koos ik voor deze laatste optie.

Via de Vaartkom en wat omzwervingen kwam ik tenslotte op de Oude Markt uit.

Geen terrasje echter maar richting huiswaarts...

Afzien...

Aan de gebouwen van de KU Leuven stopte het eerste gedeelte van mijn fietstocht. Ik zou hier de Dijle verlaten om op een later tijdstip het gedeelte zuidwaarts te fietsen.

Ik weet niet wat het was maar vanaf dan was het afzien...

Het stuk kasseien van de Hoogveldbaan in Bertem tussen knooppunten 14 en 15 heb ik al meerdere malen vervloekt en nu was het niet anders. Alstublieft, asfalteer dit toch want je tikt hier op die kasseien van links naar rechts!

Ik geraakte niet echt meer vooruit en dus was de molhoop van de Oude Baan opnieuw afzien...

Het was niet ver meer (oef) en via Meerbeek en Kortenberg reed ik tenslotte naar huis.

Ik had er 94 km op zitten en had hier 5:20 uur over gedaan...

Besluit

Hoe kijk ik nu op deze rit terug?

Ik denk dat heel wat mensen deze rit eentonig gaan vinden en dit was het voor een stuk ook. Het is echter een rit die zo vlak als een pannenkoek is en waarbij je je niet al te veel zorgen moet maken over het verkeer. Ik heb bovendien weer wat nieuwe plekken ontdekt!

Op naar het tweede en volledig onbekende stuk dan maar?

Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}