2 reacties

juni 7, 2020

Langsheen de Dijle

Euh... fietsen?

Ik heb lang getwijfeld of ik dit verslag op deze blog zou zetten of enkel op mijn persoonlijke Facebookpagina maar aangezien ik meerdere fietstochten ga doen, lijkt het me het meest eenvoudig om alles wat te centraliseren. Op stap met Ruud zal dus niet enkel meer over wandelen gaan maar ook over fietsen...

Fietsknooppunten

Indien ik me niet vergis, kreeg ik vele jaren geleden van Roger Briers, ex-collega van ACV-Metaal, een boekje met de Limburgse knooppunten. De provincie Limburg had namelijk een systeem op poten gezet waarbij je vlot de streek kon verkennen door gebruik te maken van knooppunten.

Het systeem kende een groot succes en werd al snel overgenomen door de andere (Vlaamse) provincies.

Ik vond het ook zeer gemakkelijk. Regelmatig ging ik naar boekenwinkel "Nomade" op het Herbert Hooverplein in Leuven om nieuwe kaarten te kopen want dit was nodig telkenmale er knooppunten wijzigden of er nieuwe bij kwamen. Let op, ik spreek hier min of meer van voor het smartphone tijdperk 🙂

Onlangs heb ik nog heel wat kaarten weggegooid met de verschillende wandel- en fietsknooppunten. Dat dit nodig was, bleek onlangs wel toen andere fietsers de weg niet meer vonden wegens een fel verouderde kaart.

Fietsknooppunten app

Ik maak al geruime tijd gebruik van de wandelknooppunten app maar de fietsknooppunten app had ik tot nu toe wat links laten liggen. Ik keek gewoon op Fietsnet en schreef de knooppunten op. Ik heb jaren geleden ook zo'n plastieken "kastje" gekocht waar je dan de knooppunten kon in steken. In de beginperiode van de fietsknooppunten heb ik zelfs nog even meegewerkt aan het inventariseren van het soort route (verhard, onverhard, kassei)!

Fiets rond uw kot

Website Fiets rond uw kot

Een lange inleiding om uiteindelijk tot de essentie van dit bericht te komen...

Vlaanderen Fietsland had in elke provincie leuke fietstochten gepland waar je wat letters moest zoeken. De Coronacrisis gooide echter roet in het eten waardoor "Fiets rond uw kot" in het leven werd geroepen.

Wie het volledige concept wil nalezen, verwijs ik graag naar hun website maar het komt er dus op neer dat je in een straal van 15 km rond je woonplaats 32 letters moet vinden en hiermee vier woorden van acht letters vormt.

Eerder toevallig was ik hierop gestoten en besloot dan maar om me in te schrijven. Ondertussen is het maximum aantal inschrijvingen van 10.000 al lang bereikt...

Planning

Fiets rond uw kot

Hoe begin je er echter aan? Ik maakte een schermafdruk van "mijn kaart" en vergrootte deze zodat ik min of meer (...) alle knooppunten en wegen die ik moest doen, kon zien.

Vervolgens tekende ik alles over zodat ik vlot kon zien waar ik zoal naartoe moest. Hier heb ik dus een klein punt van kritiek; men had het iets gemakkelijker kunnen maken om je eigen kaart af te drukken. Nu kwam er letterlijk heel wat knip- en plakwerk aan te pas...

Dat zo'n kaart wel nodig was, bleek in het begin van de wedstrijd toen ik sommige reacties las van mensen die niet meer wisten welke knooppunten ze nu al gedaan hadden...

Het begin

Eerste rit Fiets rond uw kot

Op 3 mei 2020 begon ik eraan. Ik stippelde online een route uit en bewaarde deze vervolgens op mijn iPhone. Vervolgens moest je de navigatiemode van de app aanzetten zodat alles keurig geregistreerd werd.

Tijdens deze eerste tocht van zo'n 50 km vond ik twee letters en het smaakte naar meer!

Het vervolg

Het leukste voor mij was eigenlijk het plannen. Hoe kon ik zoveel mogelijk nieuwe knooppunten bezoeken tijden een rit? Meerdere keren stippelde ik een route uit om even later opnieuw van nul te beginnen...

Ik vond ook meer en meer letters maar maakte vooral kennis met heel wat onbekende wegen, ja ook in de buurt. Vermoedelijk ben ik niet de enige die steeds min of meer dezelfde knooppunten gebruik. Een welbepaald knooppunt laat je al eens links liggen omdat het een omweg is. Dat zich hier dan pareltjes tussen bevinden (ook wat mindere stukken) is alleen al een reden om er toch eens te passeren!

Op een bepaald moment had ik het wel gehad met sommige stukken steeds maar opnieuw te doen. De oplossing was echter eenvoudig; ik reed gewoon in de andere richting! Huh? Wel, door dit te doen, kreeg ik een ander zicht op de omgeving en merkte ik zaken op die ik tot nu toe nog nooit gezien had!

Het hoogtepunt

Het is steeds gevaarlijk om ergens hoogte- en dieptepunten te kiezen daar dit zo persoonlijk is maar ik heb ongelooflijk genoten van mijn tocht langsheen de meanderende Dijle.

Van een iets andere orde was de rit richting Hoeilaart. Ik dacht dat ik hier de weg goed kende maar heb zeer leuke stukken ontdekt.

Het onverwachte

Tijdens mijn rit langs De Nekker bemerkte ik een dame met bakfiets en kind langs de weg. Ze had duidelijk problemen. Bleek dat haar lange rok in het achterwiel was geraakt en ze geen cm meer verder kon. Uiteindelijk hebben we na meer dan een half uur zwoegen haar rok wat kapot gescheurd en uit het achterwiel verwijderd zodat ze tenminste langs de kant kon en zich over haar zoontje kon ontfermen...

Het einde

Na 11 tochten en heel veel moois bleef ik toch wat met een onvoldaan gevoel achter; ik had alle routes gedaan en toch mankeerde ik nog twee letters!

Wat bleek? Nadere inspectie van de online kaart leverde op dat ik vergeten was om op mijn papieren versie 1 stukje over te tekenen! Het was niet zeker of daar een of twee letters waren maar jawel, er werd nog een gevonden!

Het ego was echter nog steeds gekwetst; al die kilometers om een letter niet te vinden... Ik boog me opnieuw over de kaart en merkte niets abnormaals op tot... ik eerder toevallig inzoomde. Bleek ik toch nog een stuk niet gedaan te hebben! Zou het!

Gisteren heb ik dus mijn laatste rit gedaan en toen het bewuste stuk eraan kwam, had ik toch wat klamme handjes... Op het einde van dit stuk durfde ik mijn stuurtas bijna niet openen 🙂 Maar bon, stuurtas open, gsm eruit en jawel! De allerlaatste letter was gevonden! Ik kon eindelijk gerust slapen!

Evaluatie

Wat denk ik hier nu allemaal van? Wel, het is lang geleden dat ik nog zo genoten heb en het kwam, gezien mijn zware maand april met o.a. het overlijden van mijn mama en ontslag, ook net op tijd.

Ik heb me rot geamuseerd met het plannen, heb heel wat nieuwe wegen leren kennen die ik zeker nog eens ga bezoeken om wat foto's te nemen en heb opnieuw leren genieten van het fietsen.

Bedankt, Vlaanderen Fietsland en tot de volgende!

Enkele cijfers

  • Aantal ritten: 13
  • Aantal afgelegde kilometers (afgerond): 800
  • Aantal bezochte knooppunten: 315
  • Kortste rit: 45 km
  • Langste rit: 100 km

Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Wij vonden het ook zeer leuk. Ook vele kilometers gefietst. 1 letter niet gevonden. Veel later wel. Geen prijs. Jammer. Maar wel genoten. Wij kijken volop uit naar editie 2021.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}