0 reacties

mei 26, 2020

Haachts Broek

Vorig jaar was ik tijdens de Aspergedabberstocht in het Haachts Broek gepasseerd en zag daar ook iets over een antitankgracht. Hier was ik wel benieuwd naar en vandaag besloot ik om de Antitankwandeling dan maar te doen.

Wat is de antitankgracht?

Op de website van de gemeente Haacht is er heel wat informatie te vinden, inclusief geluidsfragmenten. Dit is er een van...

Het was dus vooral een verdedigingsgordel om de Duitse tanks tegen te houden. Gelukkig is het nooit zover gekomen...

Welke wandeling?

Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant vind je de 11,7 km lange antitankgrachtwandeling. Deze loopt langs de wandelknooppunten.

Ik had echter deze van Natuurpunt gedownload. Op de website zie je twee wandelingen staan; de rode wandeling van 5,6 km en de 14 km lange AS Adventureroute. Om het nog wat ingewikkelder te maken zie je op het kaartje twee wandelingen; de blauwe (7 km) en een rode (5,6 km) die je samen kunt combineren.

Daar ik geen printer meer heb, besloot ik om het via mijn iPhone te doen maar dit was niet zo evident...

Toen ik aan de sporthal van Den Dijk aankwam, zag ik niet onmiddellijk aanduidingen voor de Natuurpuntwandelingen. Ik heb ook hun app en daar staan heel wat wandelingen op maar... geen antitankgrachtwandeling! Op een van de informatieborden zag ik onderaan gelukkig de wandeling met de knooppunten en stak deze in mijn iPhone. Ik kon vertrekken...

Vertrekken maar...

Het was even zoeken naar bordje 5. Dit bevindt zich aan de rand van de atletiekpiste.

Haachts Broek

Het ging vervolgens richting voetbalveld en dan dook ik het Haachts Broek in. Het verbaast me toch steeds weer dat je midden in de natuur wandelt op een plaats waar je het niet echt verwacht!

Ik zag een bordje om op te letten voor een agressieve buizerd die langs achteren aanviel maar gelukkig had ik hier geen last van. Het was echt genieten van dit eerste stuk en even later zag ik ook de overblijfselen van de antitankgracht. Wat een monnikenwerk moet dit wel niet geweest zijn, zeg!

Eigenlijk verwachtte ik een informatiebord, ... over de antitankgracht maar dit staat blijkbaar buiten deze wandeling. Toch een gemiste kans, me dunkt! Wat ik wel zag was een bordje van Natuurpunt en ook een van AS Adventure. Waar vertrekken deze nu juist?

Waar ik ook al enkele malen aan gedacht heb, is waarom men onderweg niet meer gebruik maakt van qr-codes bijvoorbeeld. Je zou dan aan een bezienswaardigheid een geluidsfragment op je telefoon kunnen laten afspelen of een tekst tonen, ...

Bunker

Ik bleef meestal in de natuur wandelen en kwam ook een van de bunkers tegen maar het was toch wat saai aan het worden...

Hocht...

Op een bepaald ogenblik was het helemaal uit met de pret; ik werd door Haacht gestuurd. Het was even wat zoeken aan het ocmw om de juiste weg te vinden maar langs straten en huizen ging het tenslotte opnieuw richting Haachts Broek.

Na 2 uur en 18 minuten arriveerde ik tenslotte terug op de parking.

Ik had er meer van verwacht eigenlijk. Gezien de naam van de wandeling had ik gedacht om meer te weten te komen over de antitankgracht zelf maar dit is misschien het geval op een van de andere wandelingen.

Het is me ook nog steeds niet duidelijk waarom er verschillende wandelingen zijn die dan ook nog eens hetzelfde noemen.

Volgende knooppunten werden gevolgd: 5 - 50 - 52 - 54 - 55 - 56 - 58 - 501 - 515 - 516 - 53 - 51 - 5

Het foto album op Flickr vind je hier terug.

Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}