0 reacties

mei 30, 2019

Heimolen

Goed weer in het vooruitzicht dus wandelen maar! Deze keer had ik gekozen voor een wandeling langs de knooppunten van het de Merodenetwerk.

Startplaats was de Heimolen in Langdorp. Nu had ik al wel gehoord van Langdorp maar verder wist ik er weinig tot niets van... De molen zelf dateert van 1662 en is een van de weinige molens die nog steeds op zijn oorspronkelijke plaats staat en nooit vernield is geweest.

herdenkingsmonument Jodentransport 1943

Na een eerste stuk door hei gewandeld te hebben, passeerde ik aan het herdenkingsmonument van het 21ste en 22ste Jodentransport van Mechelen naar Auschwitz. Op 16 september 2018 werd dit monument ingehuldigd ter herinnering aan de twee konvooien die hier in juli en september 1943 zijn gepasseerd.

Door de gruwel heen zou vandaag en morgen in een nooit eindigende strijd de waardigheid van ieder mens moeten doorbreken (Isaac Jankel Rozenberg).

Click to Tweet

Van hieruit ging het dan een tijdje langs de spoorlijn. Normaal niets bijzonder maar nu bracht dit toch wat een apart gevoel met zich mee.

Wandelknooppunt 255

Ik was op weg naar knooppunt 255 maar aan de spoorwegovergang zag ik plots geen bordje meer. Wel een bordje voor de paardenroute maar niet om te wandelen. Wat nu? Ik heb het al gezegd maar de wandelknooppuntenapp is van onschatbare waarde. Nadat ik deze had opgestart werd ik een klein stuk terug gestuurd en jawel, in een hoge haag was het bordje verstopt. Ik nam onmiddellijk een foto om dit aan de routedokter te melden!

Ik wandelde nu door een bosrijke omgeving (Bosberg?) en kwam na wat kronkelen in het centrum van Langdorp uit. Het was net na twaalven en ik overwoog om het middagmaal in 't Hof te nemen maar daar ik nog redelijk wat kilometers voor de voeten had, besloot ik er maar vanaf te zien...

Ik liep wat verloren en dacht eerst dat het door de werken kwam en dat de bordjes waren weggehaald. Niets van dat echter, ik had het bordje gewoon gemist (staat aan de linkerzijde vooraleer je aan de kerk komt).

herdenkingsplaat RAF bemanningsleden

De Sint-Pieterskerk dateert uit de 14de eeuw en bevat o.a. een bekend Robustellyorgel. Op het kerkhof vind je ook de graven terug van neergeschoten RAF bemanningsleden en een herdenkingsplaat.

Ik zag op dit kerkhof ook overal hondjes en vroeg me af wat dit te betekenen had? Men was nog volop bezig maar dit is blijkbaar een project waarbij leerlingen deze animalia bruta wel een plaats geven op het kerkhof, immers in de middeleeuwen waren honden niet toegelaten op het kerkhof...

meanderende Demer

Toen ik de kerk achter me liet en naar de Demer liep kreeg ik plotseling een wauw-moment... Hoe prachtig was dit zeg! Ik heb al veel leuke plaatsen gezien maar tot nader order is dit een van de mooiste zo niet mooiste plekken van Vlaams-Brabant! Ik bleef hier dan ook wat rondhangen en nam de ene foto na de andere. Als je met de fiets komt, heb je hier ook een knappe picknicktafel in de buurt!

Redelijk onder de indruk vervolgde ik mijn weg. Eerst nog langs de meanderende Demer maar dan liep het een ganse tijd via een brede veldweg (Achter Schoonhoven). Normaal redelijk saai maar ook hier was meer dan genoeg te zien zodat er van verveling geen sprake was!

Er zat naar het einde toe ook een (saai) stuk langs de Weegstraat en verzonken in gedachten merkte ik bijna niet op dat er rechts plots een bordje stond naar knooppunt 262 wat me terug in bos bracht!

Dit stuk was opnieuw volledig anders maar duurde net iets te lang...

stuivende zanden

Helemaal op het einde kreeg ik dan opnieuw een ander stuk ondergrond onder voeten geworpen, de "stuivende zanden" in natuurpark Molenheide. Echt ongelooflijk de afwisseling die ik vandaag te zien kreeg!

Ik kwam na een kleine 15 km terug aan de Heimolen na een van de mooiste wandelingen die ik al gedaan heb. De wandeling zelf krijgt van mij dan ook een dikke 8/10 (geen negen wegens de niet altijd evidente bewegwijzering).

Het was ondertussen ook al na tweeën en de maag was serieus aan het protesteren. Ik reed dan maar naar Brasserie 't Sant waar ik een koude schotel met préparé nam (€ 17,20) en een Averbode dronk (7,5% - € 3,80). Rustige, gezellige plaats met vriendelijke uitbater.

Het foto album op Flickr vind je hier terug.

Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}