Een week geleden lag er nog sneeuw; nu werden we geconfronteerd met temperaturen tot 18 graden... Opwarming? Welke opwarming?
De afgelopen dagen had ik al redelijk wat gefietst dus dacht ik dat het nu de hoogste tijd was om de eerste echte wandeling van 2021 te doen.
Gewoonlijk volg ik de wandelknooppunten maar ik wou eens iets anders proberen. Al een tijdje kijk ik voor wandelingen ook op RouteYou. Je vindt hier ongelooflijk veel wandel- en fietstochten al is het niet even evident om door het bos de bomen te zien. In een aparte blogpost zal ik wat uitleg geven over dit programma.
Op de website van de IJsetrippers had ik opgemerkt dat ze heel wat tijdelijke wandelingen hadden uitgestippeld en hieruit koos ik voor lus D met vertrek uit Ottenburg. Deze wandeling was zo'n 22 km lang en was een combinatie van verschillende lussen.
Ik downloade de wandeling op mijn iPhone en printte voor alle zekerheid ook de wegbeschrijving af.
Ottenburg is bij heel wat mensen niet gekend. Het ligt vlakbij de taalgrens en er wonen zo'n 2000 inwoners waaronder Michaël Van Droogenbroeck en Annelies Van Herck. De echte wereldburgers die er wonen zijn echter Mark "Lakke" Vanbinst en Veve Shake Mazimpaka 🙂
Aan de kerk was het even zoeken om de vertrekrichting te vinden maar na wat heen en weer geloop kon ik eraan beginnen...
Het begin was alvast veelbelovend met prachtige vergezichten! Nadat ik de taalgrens was gepasseerd, kwam ik in het voor mij totaal onbekende Bois de Laurensart terecht.
In de verte zag ik twee torens (Collège Notre-Dame de Basse-Wavre?) en beneden aan de Chaussée de l'Hosté merkte ik op dat het hier redelijk drassig was.
Ik zag ook een redelijk indrukwekkende, oplopende oprijlaan van een of ander domein (?)
Na wat klimmen en het passeren van een aparte betonnen brug zag ik plots serieus wat industrie. Dit bleek de hoofdzetel te zijn van GSK (GlaxoSmithKline Pharmaceuticals), een farmaceutisch bedrijf dat o.a. meewerkt aan een vaccin tegen COVID-19...
Hier moest ik serieus kijken waar naartoe te gaan. Bleek dat ik vanuit de avenue Sabin vlak naast de afsluiting van GSK buurtweg 4 moest volgen. Het was toch wel eigenaardig om langs een van de bewaakte ingangen te passeren...
Boven aan de Hasselheidestraat stond weer een van de talrijke kapelletjes die ons land rijk is. Achteraf merkte ik ook op dat een van de lussen die ik deed, hier rakelings passeerde.
Na de kasseiweg kwam ik stilaan terug in de bewoonde wereld. Tot nu toe was het navigeren redelijk goed tot heel goed verlopen maar nu liep het mis... De Borrestraat liep dood en op mijn gps leek het of ik een of andere veldweg moest volgen. Deze leek echter over privédomein te lopen en was ook serieus overwoekerd. Ik heb nog even gepoogd om me erdoor te werken maar dit was onbegonnen werk. Dan maar terug en nog maar eens gekeken. Er was wel een hek dat toegang gaf tot een veld maar dit leek me toch wel eigenaardig. Toch maar geprobeerd en iets verder kwam ik een tweede hek tegen. Ook hier erdoor en dan over het veld tot de Neerpoortenstraat. Het was blijkbaar de juiste route maar niet evident!
Langsheen enkele buurtwegen merkte ik ook wat panelen op van de literaire route georganiseerd door Ferm Terlanen.
Ik was ondertussen ook halverwege en daar het bijna 14.00 uur was, was het de hoogste tijd voor de lunch! Ik vond een schitterende plek aan de Kleine Lane ter hoogte van de Moskesstraat en genoot van de lunch terwijl rondom mij de vogels aan het kwetteren waren!
Hierna was het dus tijd voor deel twee en dit vond ik toch wel een heel stuk minder... Er volgde eerst nog een serieuze klim doorheen het Rodebos maar dan passeerde ik o.a. Camping Gali en enkele wat we nu zonevreemde woningen zouden noemen...
Het ging nu opnieuw doorheen het Bois de Laurensart en ik kwam onderweg een raar bouwwerk van Belgocontrol tegen. Dit blijkt een VHF omnidirectional range station te zijn (begrijpt u het?)...
Het laatste stuk ging eerder op automatische piloot; de kilometers begonnen hun tol te eisen.
Uiteindelijk arriveerde ik na 4:17 uur wandelen terug aan mijn vertrekpunt.
Wat denk ik nu uiteindelijk van deze wandeling? Wel, de wandeling zelf kun je opdelen in twee stukken: een eerste deel dat gewoonweg prachtig was en een tweede deel dat wat minder was. Dit tweede deel valt dan opnieuw uiteen in een gedeelte bebouwing en wat bos/veldwegen.
Het werken met RouteYou maakt me in eerste instantie niet gelukkig; ik moest te veel op de gps kijken waardoor toch een stuk beleving wegvalt. Met de wandelknooppunten heb je meer tijd om te genieten. Daar tegenover staat dan wel dat je nog meer onbekende stukken leert kennen.
Alvast bedankt aan de IJsetrippers om de moeite te doen heel wat (tijdelijke) wandelingen uit te stippelen!
Het fotoalbum op Flickr vind je hier terug.
Beste,
Wij hebben ook verschillende wandelingen gedaan van de club en gebruiken daarvoor een app op IPhone, Komoot gemakkelijk in gebruik en werkt zoals een gps in de auto.
Eens de route geladen als offline geeft de app alles informatie als je links of rechts moet afslaan en dikwijls de naam van straat of weg aan.
Ik week nu niet of die app ook bestaat voor Android toestellen.
Zeker eens proberen zou ik zeggen.
Roland Huwaert
Bedankt voor de reactie, Roland.
Ik wandel heel veel via de knooppunten en gebruik dan de app van wandelknooppunt.be Deze app heeft me al enkele keren gered wanneer er een bordje ontbreekt of overwoekerd is.
Ik ken Komoot (vooral van fietsvrienden). Zal het zeker eens verder bekijken en misschien is dit ook de gelegenheid om enkele apps te vergelijken.