0 reacties

augustus 4, 2020

schitterend uitzicht

Vandaag koos ik voor de Pelgrimswandeling met vertrek in Scherpenheuvel-Zichem.

De nieuwe parking achter de Mariahal aan de Spordel is ideaal gelegen om Scherpenheuvel en omgeving met de fiets of te voet te ontdekken.

Officieel vertrekt deze wandeling tussen knooppunt 137 en 144. Als je echter van de parking komt en richting basiliek stapt, neem je gewoon de eerste straat rechts (Rozenkranslaan) en je bent weldra aan knooppunt 148. Vanaf hier volg je dan verder de knooppunten.

veldweg

Het viel onmiddellijk op hoe rustig het hier wel was!

Iets later wandelde ik een tijdje door een soort bos met vakantiewoningen al leken sommige me eerder permanent bewoond. Namen als Spitsmuisstraat, Egelstraat, Molstraat, ... zeggen genoeg over waar je je bevindt...

wielrenners

Toen ik door de Klottebergstraat wandelde, merkte ik in de verte heel wat jeugdige wielrenners en -rensters op. Er was blijkbaar een stage van de Vlaamse Wielerschool bezig en de jongeren moesten een toch wel venijnige klim oprijden. Het was tof om zien hoe die toekomstige kampioenen (?) alles gaven.

Via Ter Elzen ging het nu richting Zichem centrum. Ik zag een beschermd gebouw dat het Elzenklooster bleek te zijn. Blijkbaar is dit een voormalig begijnhof uit de 14de eeuw en werd het later een klooster en tapijtenfabriek.

De Witte

In Zichem moest ik natuurlijk een foto nemen van het "Wittemonument" dat herinnert aan de honderste uitgave van het boek "De Witte", geschreven door Ernest Claes.

kiosk Zichem

Met wat verbeelding kun je van de Markt in Zichem "Het Pleintje" maken. Je hebt er nog enkele oude gebouwen en er staat ook een kiosk van 1930. Hier vind je nu volgende tekst terug: "De Demervallei is de scheidingslijn tussen het Hageland en de Kempen. Het volk van de twee streken is vreemd aan mekaar, en met de kermissen kan men dat ondervinden. Dan vechten de Hagelanders geerne tegen die van de andere kant. En Zichem ligt tussen de twee, is noch Kempen nog Hageland en zodus kloppen ze daar met een even goed hert op de smikkel van de mannen van Averbode als op die van de mannen van Scherpenheuvel."

Snel weg dus...

En dan kwam het stuk waarvoor ik deze wandeling gekozen had: naar de Demer en de Maagdentoren.

Demer

Het is hier dat ik me "de Witte" voor me zie, naakt zwemmend of vechtend aan de oevers van de Demer.

Maagdentoren

Ik bleef er dan ook wat rondhangen al was de Maagdentoren wegens Corona gesloten...

schitterend uitzicht

Het brugje dat je via knooppunt 208 naar 138 brengt was afgesloten maar het was heel gemakkelijk om via de andere oever gewoon de wandeling terug op te pikken. Je kreeg er trouwens een fantastisch uitzicht gratis bij.

qr code podcast

Toen ik op de bank klom om een betere foto te nemen, merkte ik een qr-code op. Blijkbaar maak dit deel uit van de podcast "Het bankje", een samenwerking van de Minister van Cultuur Jan Jambon, 100 amateurkunstenaars én meer dan 60 steden en gemeenten. Wanneer je de qr-code scant (doe het gerust op de foto), krijg je een dialoog te horen over wat er zich mogelijk op de plaats heeft afgespeeld maar het kan ook totaal niets ter zake doen.

De Breedestraat Voetweg zou me van knooppunt 138 naar 383 brengen. Toen ik aan de Bredeveldstraat kwam, stond er wel een bordje maar enkel naar 138. Gelukkig was er de knooppuntenapp die zei dat ik naar rechts moest en jawel, iets verder stond opnieuw een bordje.

einde wandeling

Vrij snel ging het echter opnieuw het veld in en zag ik al in verte de basiliek. Wegens werken kon ik de laatste twee knooppunten (vlakbij mekaar) niet doen maar dit was geen probleem.

basiliek van Scherpenheuvel

Daar aangekomen was het een drukte van jewelste en het was zoeken naar een tafeltje. Uiteindelijk kwam ik bij Brasserie Sint-Jozef terecht. Ik bestelde een Keizer Karel en een schotel Americain. Iets later kwam men mij zeggen dat de americain op was maar dat er binnen 20 minuten terug was. Ik koos dan maar voor een dubbele croque madame. Het was niet slecht (maar waarom die kaas toch steeds!) maar om nu te zeggen dat het me gesmaakt heeft... Vriendelijk was men wel dus we gaan niet te veel klagen 🙂

Ik heb echt wel genoten van deze wandeling, vermoedelijk ook omdat ik me op onbekend terrein begaf maar ook in De Witte-modus zat. Ik ga zeker nog eens terug om in en rond Zichem wat te wandelen!

Het fotoalbum op Flickr vind je hier terug.

Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}