0 reacties

maart 24, 2021

Oude Heirbaan

Na mijn 100 km lange fietstocht van gisteren dacht ik om vandaag een rustdag te nemen.

Toen ik echter 's ochtends de nieuwsberichten over fuivende studenten in Leuven las, leek het me beter om het hoofd leeg te maken in plaats van me te ergeren op sociale media...

Ik had de dagen voordien al gelezen dat de IJsetrippers uit Overijse opnieuw tijdelijk uitgepijlde wandelingen hadden uitgestippeld. Ik koos voor de 21 km lange wandeling met vertrek in Tombeek.

Blijkbaar was ik niet de enige die dit plan had opgevat want er was welgeteld nog een parkeerplaats aan de Sint-Bernarduskerk.

Ik zag hier de bordjes hangen voor de 6, 12 en 21 km. Om niet voor verrassingen te staan, had ik de wandeling ook op RouteYou gedownload. Ik kan nu al zeggen dat ik de app niet nodig heb gehad...

uitzicht wandeling Tombeek

Tot aan de splitsing met de andere afstanden heb ik ongelooflijk genoten; holle wegen, veldwegen, helemaal alleen... Enkel de nabijheid van de E411 in het begin drukte de pret wat maar dit ging vrij snel over.

plas wandeling Tombeek

Aan de eerste splitsing was een grote plas die uitnodigde tot wat foto's...

Uiteindelijk kwam ik op de Waversesteenweg uit om iets verder een "Rotweg" te nemen 🙂

Rotweg

De tweede splitsing (12 en 21 km) kwam er nu aan. Deze was gelegen aan het "Hof Tergeiten" (Domein Bisdom).

Deze gesloten Brabantse hoeve dateert uit de achttiende eeuw en ligt in het gehucht "Bisdom".

Kamp POW 2228

Ik merkte hier ook een zuil op met daarop "KAMP POW 2228". Blijkbaar zijn in de buurt 10 infoborden verspreid over een van de grootste krijgsgevangenkampen in West-Europa. Zeer interessant en o.a. hier vind je er meer over.

Plots terug lawaai... Ik wandelde even parallel met de Dreef die ik al zo dikwijls met de fiets ben gepasseerd.

Huldenberg

Het ging nu verder door prachtige natuur tot ik een zicht kreeg op Huldenberg. Hier had de Jeugdraad een doorkijkvenster geplaatst waardoor je een geweldig zicht kreeg op o.a. de Onze-Lieve-Vrouwkerk.

Oude Heirbaan

Aan het prachtige uitzicht langsheen de Oude Heirbaan stond opnieuw een infobord van Kamp POW 2228. Ik vins dit soort informatie steeds interessant om te lezen; het prikkelt je nieuwsgierigheid, je leert wat bij en je hebt even een rustmoment.

Wegwijzer

Er zou nu stilaan wat meer bebouwing aankomen maar de wegwijzers langsheen de Nijvelsebaan konden toch een glimlach op mijn gezicht toveren 🙂

Varrendel

De kilometers lieten zich stilaan voelen en aan de nieuw open gestelde voetweg 164, Varrendel, pauzeerde ik kort.

Fin va Lupkes

Aan de Bollestraat die ik zo verafschuw wegens steeds afzien met de fiets, zag ik een bordje met daarop "Fin va Lupkes." Nu zou ik graag willen weten wie dit juist was (dorpsfiguur?) want zulke bijnamen vind ik steeds geweldig!

Na het passeren van de in de steigers staande Sint-Michielskerk in Terlanen kwam ik aan een beruchte straat: de Moskesstraat. Deze straat is bij wielerliefhebbers berucht voor zijn slechte kasseien en redelijk hoog stijgingspercentage. Enkele maanden geleden heb ik hier nog rechtsomkeer moeten maken tijdens mijn poging om de Brabantse Pijl te rijden. Tot mijn grote verbijstering echter was deze straat nu heraangelegd! Na mijn ergernis op Facebook te hebben gedeeld, vond ik een artikel waarin werd gezegd dat dit ter voorbereiding van de Brabantse Pijl en Wereldkampioenschap is...

uitzicht

Het laatste stuk ging wat moeizamer; de fietstocht van gisteren en de toch ook wel niet te onderschatten wandelkilometers van vandaag hadden duidelijk hun tol geëist.

Ik heb nog maar eens genoten van een wandeling die door de IJsetrippers was uitgestippeld; heel rustige wandeling, prima uitgepijld (nooit gps nodig gehad) en voldoende afwisseling.

Het enige minpunt misschien (maar daar kunnen de IJsetrippers niets aan doen) was het ontbreken van een (picknick)bank onderweg. Ik meen dat er hier nog werk is voor de lokale overheden...

Het fotoalbum op Flickr vind je hier terug.

Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}