0 reacties

maart 29, 2021

Weerdse vijver

Prachtig weer dus naar buiten! Ik wou echter niet te ver rijden en koos uiteindelijk voor de Weerdse kronkelwandeling met vertrek aan de Sint-Martinuskerk te Weerde.

Dit is een wandeling die gebruik maakt van de virtuele knooppunten van de wandelapp maar ook perfect is aangeduid met zeshoekige bordjes.

Weerdse visvijver

Vrij snel na het begin kwam ik aan de Weerdse vijver. Deze vijver werd oorspronkelijk gegraven om zand te winnen voor de aanleg van de vlakbij gelegen E19. Men heeft de laatste jaren wat inspanningen gedaan om de biodiversiteit te vergroten. Er kan nu gevist worden en er loopt een wandel- en fietspad rond de vijver. Het moet zalig zijn om hier wat tijd door te brengen!

Spoorwegtunnel

Na het verlaten van deze rustige plek moest ik door een van die typische spoorwegtunnels die je hier en in de omgeving nog veel vindt.

Vuilbak

Eergisteren had ik het met enkele mensen nog een discussie dat er op veel plaatsen toch een gebrek is aan banken en vuilbakken. Zemst zet hier duidelijk de juiste richting in!

Zenne

Ik stapte nu richting meanderende Zenne en mede dankzij de zon was het weer eens genieten!

Sluistoren

De Sluistoren lijkt hier wel de wacht te houden. Op een van de informatiebordjes staat het volgende:

Deze middeleeuwse sluistoren werd omstreeks het einde van de 13de eeuw gebouwd op de plaats waar de getijdenwerking van de Zenne ophield. Met de sluis werd de watertoevoer geregeld voor de iets meer stroomafwaarts gelegen water-, graan- en volmolen. De sluistoren en molen waren achtereenvolgens eigendom van de Bouchouts, de abdij van Grimbergen en de stad Brussel. Er werden ook vis-, sluis- en vaarrechten geheven. In september 1914 verwoestte kanonvuur het hele complex. Alleen de ruïne van de sluistoren over de Zenne is bewaard gebleven.

Dit is zo'n plek om je in de buurt in het gras neer te vleien en een picknick te nuttigen!

zicht Zenne

Het einde van de wandeling kwam nu in zicht maar niet zonder eerst nog op een knap panorama getrakteerd te worden...

Deze wandeling heeft me heel erg verrast. Ik kende de omgeving wel wat maar alles klopte gewoon vandaag. Ik vond het zelfs niet erg om even tussen de huizen te vertoeven 🙂

Nog een dikke pluim voor de bewegwijzering en de banken en vuilbakken onderweg. Heel wat gemeenten kunnen hier een voorbeeld aan nemen!

Het fotoalbum op Flickr vind je hier terug.


Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}